ΜΟΝΑΔΑ Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.)

ΠΟΤΕ – ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. αποτελεί μια υπηρεσία του δημόσιου τομέα ψυχικής υγείας που ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του 2009 και εξυπηρετεί τους κατοίκους των δήμων Παπάγου, Χολαργού, Ψυχικού, Νέου Ψυχικού και Χαλανδρίου. 
Η δημιουργία του εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με την κωδική ονομασία "Ψυχαργώς", το οποίο αποτελεί ένα εθνικό σχέδιο για την αλλαγή του τρόπου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με μετάθεση του κέντρου βάρους από την παρεχόμενη ασυλικού τύπου περίθαλψη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, στην κοινοτική φροντίδα.
Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας παρέχει δωρεάν ένα εύρος υπηρεσιών που απευθύνονται σε ενήλικα άτομα και εφήβους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του σχεδιάζονται και υλοποιούνται προγράμματα που στοχεύουν στην πρόληψη, την ανίχνευση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως αυτά αναδύονται στην κοινότητα.

ΣΤΟΧΟΣ - ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Όλες οι υπηρεσίες που αναπτύσσονται στο Κέντρο έχουν ως γνώμονα την παροχή των κατάλληλων θεραπευτικών παρεμβάσεων για κάθε άτομο, γεγονός που διασφαλίζεται με την εξατομικευμένη προσέγγιση, τη συνεργασία όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και την πολλαπλότητα των θεραπευτικών προτάσεων για κάθε περίπτωση.
Το Κέντρο στελεχώνουν εξειδικευμένοι και έμπειροι επαγγελματίες: Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νοσηλευτές καθώς και το αναγκαίο διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται περιλαμβάνουν:
• Ψυχιατρική διάγνωση, συστηματική παρακολούθηση και θεραπευτική-φαρμακευτική αντιμετώπιση
• Ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις σε άτομα και ομάδες
• Ψυχολογική υποστήριξη
• Ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση
• Παρέμβαση στην κρίση
• Κατ’ οίκον επισκέψεις, όπου κρίνεται αναγκαίο

Ένα σημαντικό μέρος της λειτουργίας του Κέντρου αφορά, επίσης, στην παρέμβαση στην κοινότητα, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας. Οι δράσεις αυτές, σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπηρεσίες, στοχεύουν στην:

• Πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας, μέσω προγραμμάτων αγωγής υγείας και ψυχικής υγείας
• Έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπισή τους μέσω της ορθής επιστημονικής ενημέρωσης και, κατά συνέπεια, της άρσης της άγνοιας και του φόβου που συνοδεύουν τις ψυχικές ασθένειες
• Καταπολέμηση του ΄΄στίγματος΄΄ που περιβάλλει τις ψυχικές διαταραχές αλλά και τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας λειτουργεί σε καθημερινή βάση από τις 8.30 έως τις 15.30 το απόγευμα. Kάθε Δευτέρα και Τετάρτη το ωράριο λειτουργίας επεκτείνεται έως τις 18.00 το απόγευμα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για απογευματινά ραντεβού τις υπόλοιπες ημέρες κατόπιν συνεννοήσεως.
Βρίσκεται στο Δήμο Παπάγου, στην οδό Σωρανού του Εφεσίου 2, λίγο πριν το Πνευματικό Κέντρο Παπάγου και εξυπηρετείται από τη Δημοτική Συγκοινωνία Παπάγου και τις λεωφορειακές γραμμές 413 & 409 (10η στάση Παπάγου), καθώς και από το ΜΕΤΡΟ (στάση Κατεχάκη) μέσα από το Γενικό Νοσοκομείο ‘Σωτηρία’.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: (210)-6170071, 6170072 και 6170073.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Επιστημονική Σύμβουλος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Μ. Οικονόμου

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. είναι ο κ. Ιωάννης Δημόπουλος, Ψυχίατρος

Σωρανού του Εφεσίου 2, Αθήνα 11527 Ταχ. Δ/νση: Τ.Θ. 66517, 156 01 Παπάγου Τηλέφωνα: 210-6170803-5 (Γραμματεία) e-mail: secretar@epipsi.gr