Μεγάλη διεθνής διάκριση μέλους της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και του ΕΠΙΨΥ

by Epipsi
Εμφανίσεις: 269

Η Χριστίνα Κυρούση, Επίκουρη Καθηγήτρια της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής (Αιγινήτειο) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ερευνήτρια στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ) επελέγη για ερευνητική χρηματοδότηση / χορηγία εγκατάστασης (Installation Grant) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Organization – EMBO) για ερευνητές που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Το πολύ ανταγωνιστικό πρόγραμμα EMBO Installation Grant  υποστηρίζει με χορηγίες εγκατάστασης, που δίνονται με βάση την ακαδημαϊκή αριστεία, ερευνητές ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για εγκατάστασή τους και ανάπτυξη ανεξάρτητου ερευνητικού εργαστηρίου που ανταποκρίνεται στους στόχους του EMBO με σκοπό να διεξαγάγουν πρωτοποριακή έρευνα.

Η Δρ. Χριστίνα Κυρούση θα μελετήσει τον ρόλο του πρωτογενούς κροσσού, ενός μικρού οργανιδίου των κυττάρων του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου, στις μοριακές και κυτταρικές διαδικασίες που ελέγχουν τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του ανθρώπου. Στόχος της ερευνητικής της ομάδας είναι να διαλευκανθούν μηχανισμοί που κατόπιν αποδιάταξης οδηγούν σε νευροαναπτυξιακές, νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές του ανθρώπου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι εγκεφαλικές αυτές διαταραχές παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία τόσο στην κλινική εικόνα των ασθενών όσο και στους παράγοντες (γενετικούς και περιβαλλοντικούς) που οδηγούν στην εμφάνισή τους. Ο πρωτογενής κροσσός, παρά το πολύ μικρό του μέγεθος, αποτελεί ένα κομβικό σημείο δράσης πολλών διαφορετικών γονιδίων/πρωτεϊνών που ελέγχουν τόσο την ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να ανιχνεύουν περιβαλλοντικά ερεθίσματα όσο και την φυσιολογική τους απόκριση σε αυτά. Για το λόγο αυτό, η ομάδα της Δρ. Κυρούση μέσω της χρηματοδότησης ΕΜΒΟ έχει ως στόχο τη συστηματική μελέτη των μηχανισμών που οδηγούν σε εγκεφαλικές διαταραχές μέσω της μελέτης τυχόν ανωμαλιών στη δημιουργία ή δράση του πρωτογενούς κροσσού των εγκεφαλικών κυττάρων. Απώτερος στόχος της ομάδας είναι η ανακάλυψη βιοδεικτών των εγκεφαλικών αυτών διαταραχών και τη πιθανή στόχευση του πρωτογενούς κροσσού για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Χριστίνα Κυρούση είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογίας-Νευροβιολογίας στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ηγείται της ερευνητικής ομάδας Αναπτυξιακής και Κυτταρικής Νευροβιολογίας στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ). Σπούδασε Βιολογία και είναι διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκπόνησε μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Μαξ Πλανκ Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο Μόναχο, Γερμανίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διαλεύκανση των μηχανισμών που ελέγχουν την εξέλιξη και ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου καθώς και των εγκεφαλικών διαταραχών. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ερευνητικών δημοσιεύσεων σε εξαίρετα επιστημονικά περιοδικά (American Journal of Psychiatry, Cell, Development, EMBO Molecular Medicine, Nature Communications, Nature Medicine, Science Advances κα). Για το σύνολο της ακαδημαϊκής της πορείας έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς και εθνικές διακρίσεις (βραβείο για έξοδα ταξιδίου EMBO Workshop το 2023, βραβείο Mifek-Kirschner, Max-Planck Institute of Psychiatry Munich, Germany το 2017, έπαινος αριστείας «Φώτης Καφάτος» στην Βιολογία από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημών (ΠΕΒ) το 2015, υποτροφία EMBO short-term το 2012 κα). Έχει λάβει ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις από τον Διεθνή Οργανισμό International Brain Research Organization-IBRO, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ