Τουρισμός, βία και διασκέδαση (2009-2010)

Σκοπός

Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση των περιστατικών βίας στα οποία εμπλέκονται νέοι τουρίστες στο πλαίσιο της νυχτερινής τους διασκέδασης, των παραγόντων που σχετίζονται με τη βία καθώς και των κοινωνικών και πολιτισμικών συνθηκών της νυχτερινής διασκέδασης των τουριστών.

Μεθοδολογία

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου της Κρήτης και στην περιοχή Μάλια. Περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε η συλλογή των ποσοτικών στοιχείων με τη χρήση ανώνυμου αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου κατά την αναχώρηση των τουριστών για την επιστροφή στην πατρίδα τους. Το δείγμα αποτέλεσαν 1.105 τουρίστες 16-30 ετών (802 Άγγλοι και 303 Γερμανοί) που επισκέφτηκαν την Κρήτη κατά τη διάρκεια του Ιουλίου-Αυγούστου 2009. Στη δεύτερη φάση πραγματοποιήθηκε η συλλογή ποιοτικών στοιχείων. Αυτή περιλαμβάνει συνεντεύξεις με «πρόσωπα κλειδιά» (όπως από τις τοπικές διωκτικές αρχές, τη δημοτική αστυνομία, τα κέντρα διασκέδασης, τα κέντρα υγείας κ.α.), παρατηρήσεις σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, συλλογή διαφημιστικού υλικού που χρησιμοποιείται για την προσέλκυση νεαρών τουριστών, συγκέντρωση βιβλιογραφίας, άρθρων και λοιπών δημοσιεύσεων σχετικών με το θέμα.

Ευρήματα

Η μεγάλη πλειονότητα των Άγγλων τουριστών (87%) επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τα Μάλια με κριτήριο τη νυχτερινή διασκέδαση ενώ ένας στους δύο το κλίμα (45%). Το αντίστροφο ισχύει για τους Γερμανούς, η πλειονότητα των οποίων επιλέγουν τα Μάλια για το κλίμα (72%) ενώ περίπου οι μισοί για τη νυχτερινή διασκέδαση (42%). Αναφέρουν πως μέθυσαν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους η πλειονότητα των Άγγλων (τρεις στους τέσσερις) και περίπου ένας στους επτά Γερμανούς. Το 28% των Άγγλων δηλώνει ότι συμμετείχε σε λεκτικό διαπληκτισμό, το 20% ότι δέχθηκε σωματικές ή λεκτικές απειλές, το 19% σεξουαλική παρενόχληση και το 13% τραυματίστηκε σε ατύχημα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Γερμανούς είναι 7%, 9%, 5% 7%. Το 7% των Άγγλων και το 2,5% των Γερμανών αναφέρουν ανάμειξη σε συμπλοκές.

Οι παρατηρήσεις των ερευνητών στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης δείχνουν ότι η είσοδος είναι ελεύθερη και δε γίνεται έλεγχος για την είσοδο ανηλίκων. Το κόστος αγοράς ενός ποτού είναι 5 ευρώ ενώ προσφέρεται ένα δεύτερο δωρεάν. Η κατανάλωση αλκοόλ, ο χορός, το φλερτ, η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν χαρακτηριστικές συμπεριφορές των πελατών. Επεισόδια βίας και επιθετικότητας παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στο δρόμο.

Τα «πρόσωπα κλειδιά» αναφέρουν ότι τα περισσότερα προβλήματα που παρατηρούνται στην περιοχή (βία, κλοπές, τραυματισμοί, τροχαία ατυχήματα, σεξουαλικές επιθέσεις, σεξ σε δημόσιους χώρους, κυκλοφορία εν αδαμιαία περιβολή) οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και εμπλέκονται σε αυτά περισσότερο οι Άγγλοι ηλικίας 18-25 ετών. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στα Μάλια αποδίδεται στα ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία διαφημίζουν την περιοχή ως τόπο με φθηνό αλκοόλ, όπου κυριαρχεί η νυχτερινή διασκέδαση και όπου «όλα επιτρέπονται».

Για περισσότερες πληροφορίες, για τα αποτελέσματατης έρευνας και τις συστάσεις βλέπε σχετικό φυλλάδιο